Elektrostatik toz boya öncesi yüzey hazırlığı son derece önemli olmaktadır ve başarılı toz boya sistemlerinde ön koşul yüzeylerin temiz ve kirden arındırılmış olmasıdır. Yüzeylerin kirlenmesi kaplamada estetik bazı kusurların (tümsekler, kraterler vs.) oluşmasına, kaplama ve malzeme yüzeyi arasında yapışmada zafiyetler olmasına sebep olmaktadır. Yüzeylerde en çok rastlanan kirler; yağlar, yüzeydeki paslar, preslerden çıkan metal tozları ve genel olarak yüzeye yapışık olan ve olmayan tüm taneciklerdir.
Tek başına temiz bir yüzey korozyonu önlemeye yeterli değildir. Korozyondan korumanın öncelikli olduğu durumlarda kimyasal ön işlemler tercih edilmelidir.
Aynı zamanda ürünün son kullanım alanına uygun ön işlemler uygulanmalıdır. “Solventli yağ alma” toz boya uygulamasından önce yapılan en temel ön işlemdir. Korozyonu hızlandıran ortamlara maruz kalan yüzeylere ne olacağını görmek için malzemeler tuzlu su testlerine tabi tutulabilir. Yüksek korozyon sınıfları için önerilen ön-işlemler kullanılabilir. Uygun ön işlem yöntemine karar verilir. Kullanıcıya özel olan çeşitli unsurlar ön işlem yöntemi seçiminde etkili olmaktadır. Bu unsurlar:
- Metalin çeşidi ve kalitesi
- Yüzeyin durumu: kirlilik derecesi ve yüzeyden temizlenmesi gereken kir çeşitleri
- Bitmiş ürünler, kullanım alanları ve gereken koruyuculuk seviyesi
- Ekonomik ve çevresel unsurlar
Temizleme / Yağ Alma
Solvent, sıvı ve katı yağlar vs. gibi “yağlar”ın yüzeyden alınmasında kullanılır. En çok kullanılan solventler trikloretilen ve perkloretilendir. Solvent ile yağ alma işleminden sonra durulama yapılması gerekmemektedir.
Yağ alma asidik, nötr veya alkali kimyasallar ile de yapılabilir. Bu kimyasallar yüzeyi korozyon, metal tozları ve diğer oksitlerden temizlemektedir.
Solvent ile silme: Gres alınması boyanacak yüzeyin uygun solventle ıslatılmış bezle silinmesi ile sağlanabilir
Solvente daldırma: Bu metotta parça, içi solvent dolu tanka daldırılır ve çıkarıldıktan sonra solvent buharlaştığı zaman bütün yağ ve gres temizlenmiş olmalıdır.
Solvent buharı ile yağ alma: Bu teknikte, parça özel dizayn edilmiş bir fabrika içinde trikloretilen gibi klorlanmış solvent buharında bekletilir ve solvent buharının soğuk metal yüzey üzerinde yoğuşmasıyla yüzeydeki gres ve yağı çözerek temizlenmesini sağlar. Parçalardan akan gres ve yağlı sıvı solvent toplama haznesine geri döner
Mekanik Temizleme
Mekanik yöntemler hem kaynak makinesi izleri, metal tozlar vs. gibi kirleri çıkarmak hem de kaplamanın yüzeye yapışmasını arttırmak için kullanılır.
Aşındırıcı temizleme yöntemi kullanıldığında yağlı kirler önceden alınmalıdır. Aşındırmada kullanılacak maddeye yüzey ve istenilen pürüzlülük göz önüne alınarak karar verilmelidir.
Demir Fosfatlama
Demir fosfat uygulaması ince tabaka fosfatlama olarak ta bilinir. Demir fosfat uygulaması ile çok iyi yapışma özellikleri elde edilir. Bu uygulama toz boyanın mekanik özellikleri üzerinde ters bir etki yapmaz. Demir fosfat, çinko fosfat kadar olmasa da düşük ve orta seviye sınıf korozyonlara maruz kalan yüzeylerde iyi bir korozyon koruması sağlar. Demir fosfat püskürtme veya daldırma yöntemleri ile uygulanabilir
İşlemdeki adım sayısı metal yüzeye ve istenilen koruma seviyesine bağlı olarak 2-7 arasında değişebilir. Demir fosfat işlemi, çinko fosfata göre daha uygun maliyetlidir ve uygulaması daha kolaydır. Fosfat tabakasının ağırlığı genellikle 0,3-1,0 g/m2 arasında değişmektedir.
Çinko Ø Fosfatlama
Çinko fosfat işlemi demir fosfata göre daha kalın bir tabaka oluşmasına sebep olur, bu kalınlık uygulama yapılan malzemeye bağlı olarak değişmektedir. Çinko fosfat çok iyi yapışma özellikleri gösterir, fakat bazı durumlarda sistemin mekanik bütünlüğünü (esnekliği) düşürebilir. Çinko fosfat mükemmel korozyon koruması sağlar. Yüksek korozyon seviyelerine maruz kalacak çelik ve galvanizli çelik yüzeyler için ön-işlem olarak önerilir. Çinko fosfat uygulaması püskürtme veya daldırma yöntemleri ile yapılabilir. İşlem 4-8 adımdan oluşabilir.
Çinko fosfatlama, tesis masrafları ve yüksek işletim maliyetleri sebebi ile demir fosfatlamadan daha pahalıya mal olmaktadır
Kromatlama İşlemi
Kromat işlemleri arasında birçok farklı sistem bulunmaktadır. Sistem; metal veya alaşımın çeşidine, malzemenin türüne (üretilme yöntemi: döküm, ekstrüzyon vs.) ve kalite gerekliliklerine bağlı olarak seçilir. Kromat işlemi ince kat kromat işlemi, yeşil kromat işlemi ve sarı kromat işlemi olmak üzere alt işlemlerden oluşmaktadır.
Filiform Korozyon
Bu özel korozyon türü genellikle alüminyum yüzeyler üzerinde görülür . Bu olay kaplamanın altında ilerleyen bir solucanı andırır, her zaman kesim noktaları veya hasar görmüş bir tabakadan başlar.
Filiform Krozyon
Filiform korozyon kaplanan malzemenin tuzlu, 30-40º C arasında sıcaklıklarda ve %60-90 arasında bağıl neme sahip ortamlara maruz kalması durumunda sık sık görülür. Bu sebeple bu problem sadece deniz kıyısındaki alanlarda ve yanlış ön işlemlere maruz kalmış alüminyum yüzeylerde görülür.
Filiform korozyonu en aza indirmek için kromat ile kaplamadan önce uygun bir alkali ile dağlama yapılması daha sonra da asitli yıkama yapılması önerilir. Alüminyum yüzeyden 2 g/m2 (minimum 1,5 g/m2) çıkarılması önerilir.
Eloksa, alüminyum yüzeylere yapılan bir ön işlem olarak, özellikle filiform korozyonları önlemek için geliştirilmiştir. Eloksal tabakasının kalınlık ve gözenekliliği çok önemli olduğunda özel bir eloksal işlemi yapılmalıdır.
Sonuç olarak geleneksel kimyasal ön işlemlerde kullanılan kimyasallar ile ilgili katı kanunlar bulunabilir, bu yüzden de su/atık su, diğer atıklar ve çöpleri yok etmek çok pahalıya mal olabilir.
Daha çevre dostu olan ön işlem sistemleri geliştirilmektedir. Bunlara örnek olarak durulama gerektirmeyen işlemler ve krom içermeyen sistemler verilebilir. Bu yeni sistemlerden bazıları toz boya ile yapılan uygulamalarda daha iyi görünümler elde edilmesini sağlamaktadır.
Tanınmış ön işlem kimyasalları tedarikçileri ürünlerinin toz boya ile geçmiş kullanımları hakkında bilgi vermekte ve gerekli belgeleri tedarik etmektedir.